Jahorina

Jahorina
Jahorina je olimpijska planina u istočnom dijelu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Ime je dobila po drvetu javora kojim je bila prekrivena. Planina pripada Dinarskom planinskom sistemu. Od drugih planina je izdvaja prekrasna konfiguracija terena, koja je čini prihvatljivom skijašima, planinarima, lovcima i ribolovcima. Ovdje mogu uživati svi koji traže odmor za svoj duh i tijelo.

Najviši vrh planine je Ogorjelica na 1916 m nadmorske visine, a u njegovoj blizini se nalazi i izlazna stanica šestosjeda Ogorjelica. Sa njega se pruža divan pogled na Golu Jahorinu, ali i na padine Trebevića i Romanije prema sjeveru, Treskavice i Maglića prema jugu.

Olimpijski centar Jahorina

Skijalištem na Jahorini upravlja Olimpijski centar Jahorina. Ukupna dužina staza iznosi oko 20 kilometara, a ima ih deset, plave, crvene i crne težine. Najmanja nadmorska visina staza je 1300 m izmjerena na cilju staze Prača, a najviša na startu staza Poljice, Šator, Ogorjelica I i II 1880 mnv.

U augustu 2009. godine na Jahorini su izgrađene dva nova šestosjeda na trasama Poljica i Ogorjelice I pojedinačnog kapaciteta 2000 skijaša na sat. Žičare su puštene u rad u februaru 2010. godine. Šestosjed Skočine je izgrađen 2013. godine pa je ovim projektom vertikalni transport na Jahorini modernizovan. Vještački su osnježeni prevoji i staza Skočine, a instalirano je 46 fiksnih i mobilnih topova. Ukupna dužina trase koja se osnježava je 3 290 m.

Lokacija

Jahorina se nalazi na području opštine Pale i dijelom na području opštine Trnovo. Udaljena je 16 km od Pala i 25 kilometara od aerodroma u Sarajevu. Od Banja Luke je udaljena 210 km, Beograda 320 km, Novog Sada 290 km, Zagreba 350 km, Splita 320 i Podgorice 270 km.

Istorija

Prvi turisti na Jahorini su bili Austrougari, koji su ovdje organizovano dolazili u lov i na planinarenje krajem 19. i početkom 20. vijeka. 1923. godine na Jahorini je napravljen prvi hotel. Danas se taj objekat zove Hotel Šator, a iste je godine na Jahorinu donesen i prvi par skija.

Prva žičara na Jahorini je izgrađena i otvorena 29.11.1952. godine, a planina istinski procvat doživljava za vrijeme olimpijade 1984. godine, kada su na Jahorini održane alpske discipline za žene.

Nakon Olimpijskih igara 1984. godine infrastruktura na planini se dotjeruje.  Rekonstruisani su stari i izgrađeni novi hotelski kapaciteti, a ski tereni dotjerani i unapređeni.